להאיר באור נכון
אחד הדברים המעניינים ביותר שלמדתי לאחרונה הוא שקיים קשר ישיר בין גוון האור (מה שמכונה גם טמפרטורת האור ושנהוג למדוד ביחידות של קלווין KELVIN) לבין הביולוגיה שלנו וההשפעה הישירה שיש לגוון האור על התפקוד הפיזי ומצב הרוח שלנו.
אכן, מסתבר שאור לבן בהיר למשל, כזה שנע בין 5000-6500 קלווין ומכונה גם Day White (אור יום), גורם לרמת ערנות גבוהה ומשפר את הריכוז שלנו, אור בגוון כזה, נכון למשל לשים במקומות עבודה הדורשים תפוקה מיטבית שלנו. במשרדים למשל, נמצא בד"כ אור בגוונים של 4000-4500 המכונה גם Natural white, גוון זה הוא סוג של גוון ביניים שנותן מצד אחד תחושת ערנות ויעילות אבל מבלי להיות מנוכר מידי. לעומת זאת, בצד השני של הסקאלה, נמצא האור החם, אור צהבהב שבאזורים של 2000-2700 קלווין, כזה שמופץ למשל מנורות הפחם וכמו בטבע, בזמן השקיעה, יוצר אוירה חמה, מרגיעה ורומנטית. באור כזה, נרצה למשל להשתמש בחדר השינה או בחלל שבו נרצה ליצור תחושת חמימות נעימה.

בתהליך התכנון של התאורה לחללי הבית או המשרד, נכון תמיד להתחיל בהגדרת הפעילויות המתוכננות בכל חלל ואז לייצר גם את התאורה הפונקציונלית הנכונה למקום. אחד הפרמטרים החשובים שניקח בחשבון, הוא ההתאמה של גוון האור. לעתים, על-מנת לכסות מגוון פעילויות אפשרי עבור חלל מסוים, נכון יהיה לשלב מספר מקורות תאורה על-מנת לתת המענה המיטבי. כך למשל, בחדר השינה, שאמור לשרת גם את הפונקציות של קריאה או איפור למשל, לצד, גוון אור חם ומרגיע, כזה שיאפשר לנו להיכנס לאווירה נכונה לפני השינה, נרצה לוודא שיש גם מנורת קריאה או מנורה שתתאים לאיפור. בחלל הסלון למשל, בהתאם לצורך, ייתכן מאד שנרצה לשלב גם תאורה עם נורות בגוון חם, למשל, על-מנת לייצר אוירה ביתית נעימה בשעות הערב וגם תאורה בגוון בהיר יותר לפעילויות אחרות.

על-מנת להשלים את התמונה – ברמה הפונקציונליות, צריך לומר שהפרמטר של גוון האור הוא מאד חשוב אבל לא היחיד, לאחר שהגדרנו מהם הפעילויות שנדרש להם בכל חלל בבית או במשרד, ובמסגרת אפשרויות הביצוע, נרצה לוודא שיש גם את עוצמת התאורה הנדרשת, ושהמיקום האופטימלי. מעבר לזאת, בצד האסתטי עיצובי, קיים היום מגוון רחב מאד של גופי תאורה, כזה שמאפשר בקלות להתאים לכל סגנון ולשדרג כל חלל.
לסיכום, ניתן לשנות ולרענן חלל מסוים ולו רק ע"י הוספת גוף תאורה אחד או מספר גופי תאורה אשר נבחרו בקפידה ומוקמו בצורה נכונה. ואפילו יותר מכך, בעזרת משחק ובחירה נכונה של גוון האור (הקלווין KELVIN), ניתן גם לשנות את האוירה בחדר ולייצר התאמה מיטבית גם לפעילות הנדרשת בו.
בסדרת מאמרי ההמשך, אתן טיפים ואתייחס לשיקולים בתכנון ובחירה נכונה של תאורה לחללים ספציפיים בבית , למשל בחירת התאורה למטבח, חדר השינה או הסלון. ישנם מספר כללים פשוטים ופרטים ששווה להתייחס אליהם בתהליך התכנון והביצוע. אבל, בסופו של דבר, ובנימה אישית שלי – החשוב ביותר הוא שתאהבו ותהנו מהתוצאה הסופית גם אם נדרש לחרוג מאחד או יותר מהכללים.
אריאל נתנסון – גופי תאורה מיוחדים www.ch-lamps.co.il
ברכות!!!
מחכה לפוסט הבא 🙂